Blog

Bądź na bieżąco

04/052017

Słodkości na przyjęciu weselnym

Uroczyste krojenie tortu przez Młodą Parę to już stały element przyjęcia weselnego. Dlatego cukiernie prześcigają się w zaoferowaniu najsmakowitszych wypieków. Jednak liczy się nie tylko wyborny smak, ale także piękny wygląd. W 2017 roku cukiernicy stawiają na oryginale połączenia smaków oraz niesztampowy wygląd.

Klasycznie czy nowocześnie?

Bezpiecznym rozwiązaniem w doborze smaku tortu jest postawienie na klasykę. Ciasta śmietanowe, czekoladowe, kawowe z pewnością spotkają się z pozytywnym odbiorem wśród gości weselnych. Kremowe, cięższe masy na bazie masła są znane każdemu, więc ryzyko, że nie przypadną do gustu rodzinie i znajomym jest niewielkie. Jednak coraz częściej Pary Młode decydują się na nieszablonowe połączenia smaków, a cukiernicy wychodzą naprzeciw ich oczekiwaniom. Dzięki temu narzeczeni mogą wybierać wśród takich kompozycji jak tort truflowy z chrupiącą prażynką, o smaku białej czekolady z limonką i chili, czy jesiennej gruszki w czekoladzie z cynamonem i kardamonem. Warto uwzględnić przy wyborze porę roku. Latem zdecydowanie lepiej sprawdzą się bezowe torty o lekkim kremie i owocowym smaku, jesienią można z powodzeniem wybrać rozgrzewającą czekoladę i nieco cięższy krem.

Modny wygląd tortu

Torty kwiatowe i koronkowe na przyjęciu weselnym to klasyka, która sprawdzi się zawsze. Jednak w 2017 roku można zaobserwować wiele nowości w propozycjach wyglądu tortu weselnego. Wyraźnie wybijającym się trendem są tzw. nagie torty. To proste wypieki, wykończone z pozoru niedbale, ale każdy detal ma tu znaczenie. W dekoracji widoczne jest odejście od ciężkich, lukrowanych mas na rzecz większej naturalności. W tym trendzie utrzymują się również torty z naturalnymi kwiatami. To ciekawa propozycja dla wszystkich, którzy klimat całego wesela utrzymują w stylu greenery. Zdecydowanie bardziej glamour są torty metaliczne, marmurkowe, cieniowane – idealne do eleganckiego wystroju Sali.

Stoliczku nakryj się

Nowością na przyjęciach weselnych są tzw. candy bary, czyli stoły ze słodkościami. Amerykański trend szybko przyjął się w Polsce. Coraz więcej osób rezygnuje ze swojskich „wiejskich stołów” ze smalcem, kiełbasami, pajdami chleba i wybiera bardziej elegancki wariant. Candy bar stanowi bowiem nie tylko atrakcję dla łasuchów, ale jest też elementem dekoracji sali. Efektownie podane ciasta na paterach, pastelowe cukierki w szklanych słoikach, urocze babeczki na oryginalnym stojaku do ciast – wszystkie elementy powinny współgrać ze sobą i z wystrojem sali, a do tego koniecznie… muszą dobrze smakować!